Marian Rijk
 

INGENIEUR & AUTEUR

Maria Adriana Regnera Rijk of gewoon Marian (1973) groeide op in Nijverdal en studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft. Haar fascinatie voor een gebruiksvriendelijke interactie tussen mens en machine zette ze vervolgens in als projectmanager en uitgever van online leermiddelen. 

Buiten werktijd vertelde Marian graag verhalen. Te pas en te onpas en aan iedereen die maar wilde luisteren. Toen een vriendin tegen haar zei: 'Jij moet al die verhalen die je loopt te verzinnen maar eens opschrijven,' deed ze dat. Ze volgde een schrijfopleiding, won de schrijfwedstrijd
Bergen bloedt en debuteerde in 2012 met de literaire thriller Dieptepunt onder Maria Rijk. Twee jaar later verscheen Blauwdruk.

En zo werd ze naast ingenieur auteur.

Na twee thrillers koos Marian voor iets heel anders: verhalende non-fictie. Jarenlang verzamelde ze de herinneringen aan haar grootouders om hun levensverhaal op te kunnen tekenen voor volgende generaties. Haar verzamelwoede en onderzoekswerk resulteerde in het familie-epos
Polderpioniers (2016): een waargebeurd verhaal over de strijd om het voortbestaan van een Nederlandse boerenfamilie.

In 2018 rolde
Eeuw in versnelling van de drukpers, een familiegeschiedenis waarin de fiets een belangrijke rol speelt. En in de zomer van 2020 verscheen Vergeten goud, het levensverhaal van het buitengewone zwemtalent Rie Mastenbroek die op de Olympische Spelen in Berlijn van 1936 drie gouden medailles en één zilveren won. 

Onlangs verscheen 
Tommie in gesprek, een boek vol inspirerende interviews met mensen die actief zijn in de gezondheidszorg. Samen met verpleegkundige Tommie Niessen verwerkte Marian vijfentwintig gesprekken tot een ontroerende en indrukwekkende bundel.


ALLE BOEKEN


E-mailen
Map
Instagram
LinkedIn