Marian Rijk
 

INGENIEUR & AUTEUR

Maria Adriana Regnera Rijk of gewoon Marian (1973), ik dus, groeide op in Nijverdal en studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft. Mijn fascinatie voor de interactie tussen mens en machine vormt nog altijd de rode draad in mijn dagelijks werk. 

Buiten werktijd vertel ik graag verhalen. Te pas en te onpas en aan iedereen die maar wil luisteren. Tien jaar geleden zei een vriendin tegen me: 'Jij moet al die verhalen die je loopt te verzinnen maar eens opschrijven,' en dat was precies het zetje dat ik nodig had. Ik volgde een schrijfopleiding, won de schrijfwedstrijd
Bergen bloedt en debuteerde in 2012 met de thriller Dieptepunt onder Maria Rijk. Twee jaar later verscheen Blauwdruk.

En zo werd ik naast ingenieur auteur.

Na twee thrillers koos ik voor een ander genre: verhalende non-fictie. Jarenlang verzamelde ik de herinneringen aan mijn grootouders om hun levensverhaal op te kunnen tekenen voor volgende generaties. Mijn verzamelwoede en onderzoekswerk resulteerde in het familie-epos
Polderpioniers (2016): een waargebeurd verhaal over de strijd om het voortbestaan van een Nederlandse boerenfamilie.

In 2018 rolde
Eeuw in versnelling van de drukpers, een familiegeschiedenis waarin de fiets een belangrijke rol speelt. En in de zomer van 2020 verscheen van mijn hand Vergeten goud, het levensverhaal van het buitengewone zwemtalent Rie Mastenbroek die op de Olympische Spelen in Berlijn in 1936 drie gouden medailles en één zilveren won. 

Oktober 2020 verscheen 
Tommie in gesprek, een boek vol inspirerende interviews met mensen die actief zijn in de gezondheidszorg. Samen met verpleegkundige Tommie Niessen verwerkte ik vijfentwintig gesprekken tot een ontroerende en indrukwekkende bundel.


ALLE BOEKEN


E-mailen
Map
Instagram
LinkedIn