Marian Rijk
 

VERHALEN

Meer weten over onze koninklijke fietsgeschiedenis?
Bekijk de Franse minidocumentaire Le vélo, l'autre reine des Pays-Bas 
Of de Duitse variant Niederlande: Ein Königreich für ein Fahrrad


In de zomer van 2020 verscheen Vergeten goud, het levensverhaal van olympisch kampioene Rie Mastenbroek. 


Vergeten goud werd ter doop gehouden in het Rie Mastenbroekbad in het Zwemcentrum Rotterdam. Het was een sfeervolle boekpresentatie met een klein gezelschap (want corona) op blauwe slofjes, met speeches en anekdotes en omringd door foto's van een trotse, lachende Rie Mastenbroek, Keizerin van Berlijn. Meer informatie over Vergeten goud vind je onder boeken.


  • nico scheepmaker
  • nico scheepmaker

Voorbeeldig gedocumenteerde biografie van zwemster Rie Mastenbroek die zich van armlastig, buitenechtelijk kind gedreven én lichtvoetig opwerkt tot drievoudig olympisch kampioen op de Spelen van Berlijn in 1936.

Marian Rijk schetst zonder oordeel een beeld van hoe er destijds tegen sportende vrouwen werd aangekeken. De zeden waren van nationaal belang en haar strenge trainster was niet alleen een zwemcoach, maar ook een chaperonne en je voelt de zware, natte wollen badpakken (twee over elkaar!) aan Rie's stevige schouders trekken.

De Spelen van 1936, die ook wel de 'Hitler-Spelen' worden genoemd, blijken later niet alleen een zegetocht, maar ook een last te betekenen voor de wat naïeve, maar aanvankelijk zeer populaire volksmeid die vele harten verovert met haar wat brutale, spontane quotes aan journalisten.

Hoewel ze niks met de nazi's of politiek van doen had gehad, verwerd ze desondanks van volksheld tot paria nadat de Spelen als 'fout' worden bestempeld en daarmee ook iedereen die er bij was geweest. 

Net als haar moeder ontmoet ook Rie na haar zwemcarrière niet een vader die bij haar kinderen blijft en eindigt ze eenzaam. Maar tot het eind toe leeft ze op als ze weer een keer in de belangstelling staat voor haar baanbrekende prestaties in het zwembad. En dit boek zet haar postuum heel mooi in de spotlights.

- Juryrapport Nico Scheepmaker BekerTommie Niessen is verpleegkundige in de wijkzorg en in een hospice. Het afgelopen jaar interviewde hij verschillende zorgverleners over hun vak en liefde voor de zorg. Ik bewerkte en bundelde de gesprekken tot het boek Tommie in gesprek, een boek vol indrukwekkende, ontroerende en inspirerende gesprekken met keer op keer een bijzonder antwoord op de vraag: Wat betekent zorg voor jou? 

Meer weten? -> tommieingesprek.nl

 Ook verschenen bij uitgeverij Ambo|Anthos mijn historische romans Eeuw in versnelling  en Polderpioniers.


NAAR ALLE BOEKEN


 


E-mailen
Map
Instagram
LinkedIn