Ik schrijf boeken, blogs, artikelen en korte verhalen, en doe ook nog een heleboel andere leuke dingen. Zo ben ik docent creatief schrijven, redacteur non-fictie en uitgever en eindredacteur van educatieve producten. Ik vertel graag over mijn verhalen bij bibliotheken, boekhandels, historische verenigingen, culturele instellingen, boekenclubs en in de media.
Over Marian
Marian (1973) - ik dus - groeide op in Nijverdal en studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft. Mijn fascinatie voor de interactie tussen mens en machine vormt nog altijd de rode draad in mijn dagelijks werk.
Buiten werktijd vertel ik graag verhalen. Te pas en te onpas, aan iedereen die maar wil luisteren. Tien jaar geleden zei een vriendin tegen me: 'Jij moet al die verhalen die je loopt te verzinnen maar eens opschrijven,' en dat was precies het zetje dat ik nodig had. Ik volgde een schrijfopleiding, won de schrijfwedstrijd Bergen bloedt en debuteerde in 2012 met de thriller Dieptepunt onder Maria Rijk. Twee jaar later verscheen Blauwdruk.
En zo werd ik naast ingenieur ook auteur.
Na twee thrillers koos ik voor een ander genre: verhalende non-fictie. Jarenlang verzamelde ik de herinneringen aan mijn grootouders om hun levensverhaal op te kunnen tekenen voor volgende generaties. Dit resulteerde in het familie-epos Polderpioniers (2016): een waargebeurd verhaal over de strijd om het voortbestaan van een Nederlandse boerenfamilie.
In 2018 verscheen Eeuw in versnelling, een familiegeschiedenis waarin de fiets een belangrijke rol speelt. Twee jaar later publiceerde ik Vergeten goud, het levensverhaal van het buitengewone zwemtalent Rie Mastenbroek, die op de Olympische Spelen in Berlijn in 1936 drie gouden medailles en één zilveren won.
In oktober 2020 verscheen Tommie in gesprek, een boek vol inspirerende interviews met mensen die actief zijn in de gezondheidszorg. Samen met verpleegkundige Tommie Niessen verwerkte ik vijfentwintig gesprekken tot een ontroerende en indrukwekkende bundel.
In april 2025 verschijnt De lange weg naar Londen , het verhaal van Engelandvaarder Charles Pahud de Mortanges: 'Een levensgevaarlijk oorlogsavontuur vol ontberingen, hindernissen en onverwachte ontmoetingen.'