Marian Rijk
 

BOEKEN

Vergeten goud
Het leven van olympisch kampioene Rie Mastenbroek

Als meisje uit een arbeidersfamilie leek Rie Mastenbroek allerminst voorbestemd tot een leven als topsporter. Per toeval werd in 1930 haar talent ontdekt door een oplettende coach van een Rotterdams dameszwemteam, en op haar zeventiende deed ‘Rieki’ de wereld versteld staan door op de Olympische Spelen van Berlijn in 1936 drie gouden medailles en een zilveren te veroveren. Bij thuiskomst wachtte haar een heldenonthaal.

De roem bleek echter van korte duur. Toen duidelijk werd hoezeer de Olympische Spelen van Berlijn deel uitmaakten van Hitlers propagandamachine, was Mastenbroek opeens het meisje dat voor de nazi’s had gezwommen, een stigma waar ze haar leven lang mee zou worstelen.

Eeuw in versnelling
Hoe de fiets voor een maatschappelijke revolutie in Nederland zorgde

Eeuw in versnelling schetst aan de hand van de geschiedenis van het familiebedrijf Gazelle hoe de fiets voor een maatschappelijke revolutie in Nederland zorgde.

In 1892 begint Willem Kölling in Dieren een fietsenfabriek: Gazelle. Het familiebedrijf overleeft twee wereldoorlogen en een economische crisis en ontwikkelt zich tot een moderne onderneming. Maar er is ook tegenslag. Door de toegenomen internationale concurrentie en een te gemoedelijke bedrijfscultuur wordt de familie in 1970 gedwongen haar geliefde fabriek te verkopen. 

Polderpioniers
Het verhaal van een boerenfamilie

In 1857 loopt de jonge en onbevangen landarbeidersdochter Adriana voor het eerst de stadspoort van Goes door om te gaan werken als dienstbode. Twee jaar later is ze ongehuwd zwanger. Deze gebeurtenis vormt het begin van een verhaal over de strijd om het voortbestaan van een Nederlandse boerenfamilie.

Wie erft de boerderij? Dat is de vraag waarmee elke kinderrijke boerenfamilie vroeg of laat te maken krijgt. Nieuw ontgonnen land, de polders, bieden uitkomst voor deze gezinnen. In 1927 start de drooglegging van de Wieringermeerpolder; tien jaar later krijgen Kees, het kleinkind van Adriana, en zijn vrouw Naan een perceel toegewezen. Op dat kale polderland, waarin alle wegen, sloten en vaarten met een liniaal zijn uitgetekend, begint het boerenechtpaar hun zo fel begeerde eigen boerderij, en worden daarmee polderpioniers.

Dieptepunt - Blauwdruk - Bergen bloedt
Uitgebracht onder auteursnaam Maria Rijk

Over Dieptepunt: 'Bitter, maar waar: onderschat nooit je vijand.' - Volkskrant
Op een zaterdagochtend wordt Martha in Utrecht aangereden, bedreigd en in elkaar geslagen door een onbekende vrouw. Martha raakt in de weken die op het ongeluk volgen de controle over haar zo geordende leven kwijt. Ze komt tot ontdekkingen die elke zekerheid in haar leven doen verdwijnen.

Over Blauwdruk: 'Een aanrader voor de liefhebbers van de psychologische thriller.' - Vrouwenthrillers.nl
Een dag voor haar veertiende verjaardag loopt de dochter van Ellen van huis weg. ‘Ik ben naar mijn vader toe,’ smst ze. Maar Ellen heeft Katja nooit verteld wie haar vader is. Als haar dochter erachter komt wie hij is, zal ze groot gevaar lopen. Waar is Katja? En hoe vertelt Ellen haar dochter ooit de waarheid over haar afkomst?

Over Bergen bloedtMoorden, mysteries en andere macabere zaken in het Noord-Hollandse Bergen... 
Aan deze bundel met spannende verhalen was een schrijfwedstrijd verbonden. Marian won met haar korte verhaal Dankbaar en schreef vervolgens het manuscript van Dieptepunt, haar debuut.

E-mailen
Map
Instagram
LinkedIn